Daily Current Affairs MCQs 4 August 2022

Daily Current Affairs MCQs: Dear Students, Reading current affairs daily is very important to qualify exam. You are advised to attempt daily current affairs MCQs so that you can score maximum marks in Examination. These questions will benefit you a lot in UPSC, UPPCS, MPPCS, SSC, Bank, IBPS, SBI exams. Click here to join telegram study group →

Important PDFs

Current affairs PDFGovernment Schemes PDFBanking GA PDF
Indian Polity PDFIndian History PDFStatic GK

Daily Current Affairs MCQs

Question 1. Consider the following statements regarding Nagar Van Yojana-
1.Warje Urban Forest in Pune (Maharashtra)will be considered a role model for the Scheme.
2.Funding is done through CAMPA Fund (under Compensatory Afforestation Fund Act 2016).
3.Van will be maintained by State Government.
Choose the correct option
A.Only 2
B.1,2
C.1,2,3
D.2,3
Correct Answer: C
Explanation: This scheme was Launched in 2020 and Van will be maintained by State Government. The aim is to create 400 Urban Forest and 200 Nagar Vatikas in at least 20 hectares of land in the urban areas in the next five years (2020-2025). Funding will come through CAMPA.

Question 2. Who will host Women’s ODI cricket World Cup 2024
A. Sri Lanka
B. England
C. India
D. Australia
Correct Answer: C
Explanation: ICC announces that The next ICC Women’s Cricket World Cup in 2025 will be staged by India.The hosts were selected via a competitive bidding process overseen by a Board sub-committee chaired by Martin Snedden along with Clare Connor, Sourav Ganguly and Ricky Skerritt. The ICC Board accepted the recommendations of the committee who conducted a thorough review of each bid along with ICC management.

Question 3. Hellfire R9X missile is developed and used by which country to kill Al Qaeda chief Ayman al-Zawahiri –
1.China
2.Britain
3.UAE
4.USA
Correct Answer: D
Explanation: The US military used its ‘secret weapon’ — the Hellfire R9X missile (‘Ninja missile’) – to kill Al Qaeda chief Ayman al-Zawahiri on the balcony of a safe house in Kabul. It weighs about 45 kg and the missile can also be launched from helicopters, aircraft and Humvees. The range of these missiles varies from 500 metres to 11 km.

Question 4. Consider the statements in the context of Ramsar Sites in India-1.India has 64 Ramsar sites.
2.Uttar Pradesh has the largest number of Ramsar sites in India
Choose the correct option-
A. Both statement
B. Neither 1 nor 2
C. Only 1
D. Only 2
Correct Answer: A
Explanation:  On 3 August 2022 Ramsar declares 10 more sites from India as sites of International importance for the conservation of global biological diversity. This brings the total of Ramsar sites to 64 and the surface area covered by these sites to 1,250,360.41 ha.Out of these 10,6 sites are from Tamil Nadu and each from Goa,Odisa,Madhya pradesh,Karnataka

Question 5. Which state launched Mission Bhumipatra’ portal which is an online disposal system of caste certificate applications
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. West Bengal
D. Assam
Correct Answer: D
Explanation: In an effort to facilitate the delivery of public services, the Assam Chief Minister (Himanta Biswa Sarma) launched the ‘Mission Bhumipatra’ portal – an online disposal system of caste certificate applications, at the Srimanta Sankardev Kalakshetra in Guwahati. This initiative has been undertaken to resolve the issues faced by students in obtaining their caste certificates.

Question 6. Mirabai Chanu who won Gold Medal in Commonwealth Games 2022 is related to which sports
A.Boxing
B.Weightlifting
C.Badminton
D.None of the Above
Correct Answer: B
Explanation: Chanu won gold medal in 49 kg category at Commonwealth Games 2022 held at Birmingham, England. She lifted a total of 201 kg in snatch and clean and jerk.

Question 7. Financial Inclusion Index is released by-
A.NITI Ayog
B.Ministry of Finance
C.Reserve Bank of India(RBI)
D.Labour Bureau
Correct Answer: C
Explanation: Recently RBI has released the Financial Inclusion Index,RBI prepares this report to measure the extent of financial inclusion acrosa the country.The Financial Inclusion Index has improved from 53.4 in March 2021 to 56.4 in March 2022.This index has 3 broad parameters-Access(35% weightage),Usage(45% weightage) and Quality(20% weightage)

Question 8. Military exercise-Yudh Abhyas is practised  between-
A.India-Nepal
B.India-USA
C.India-Sri Lanka
D.India-Myanmar
Correct Answer: B
Explanation: The 18th edition of exercise “Yudh Abhyas” is scheduled to take place from October 14 to 31. A number of complex drills are being planned for the mega exercise. The exercise is aimed at enhancing understanding, cooperation and interoperability between the two armies. The last edition of the exercise took place in October last year in Alaska in the US.

Question 9. Which point in Kargil named as Gun Hill-
A.Point 5353
B.Point 5140
C.Point 5100
D.Point 4700
Correct Answer: B
Explanation: Point 5140 at Drass in Kargil has been renamed ‘Gun Hill’ to commemorate the success of Indian armed forces and to pay tribute to the supreme sacrifice of the gunners in ‘Operation Vijay.On July 26, 1999, the Indian Army declared victory in ‘Operation Vijay,’ ending a nearly three-month battle with Pakistani troops on the icy heights of Kargil in Ladakh.

Question 10. Who has been appointed as country director to India by WHO?
A.Junaid Kamal Ahmad
B.Auguste Tano Kouamé
C.David Malpass
D.None of the above
Correct Answer: B
Explanation: The World Bank has appointed Auguste Tano Kouamé its country director for India. He replaced Junaid Kamal Ahmad who recently completed a five-year term.Auguste recently served as the World Bank’s country director for Turkey. Prior to this, he served as the director of the department of human development and economic management in the World Bank Group’s Independent Evaluation Group (IEG) from January 2017 to April 2019.

Question 11. Transcontinental relocation of ‘cheetah’ is being done in which of the following National park?
A.Ranathambor National Park
B.Kaziranga National park
C.Kuno National park
D.Dudhwa national park
Correct Answer: C
Explanation: Cheetahs will be flown in from Namibia and South Africa and will be introduced at Kuno National Park, Madhya Pradesh. It is a national project involving National Tiger Conservation Authority (NTCA), Govt. of India and the State Govt. of Madhya Pradesh.NTCA is the nodal agency authorized by MoEF&CC for funding, supervision and hand holding. Indian Oil will contribute its CSR funds to NTCA, which shall co-ordinate with the State Govt. of Madhya Pradesh and other agencies involved in the project.

Question 12. In which of the following games India has won its first gold ever medal in CWG 2022
A.Lawn Bowls
B.Badminton
C.Weightlifting
D.Throw ball
Correct Answer: A
Explanation: In the Commonwealth Games, the women’s fours lawn bowls team of Nayanmoni Saikia, Pinki, Lovely Choubey and Rupa Rani Tirkey, scripted history as they won a gold medal by defeating South Africa in the finals. This is India’s first medal in the sport.

Question 13. Who has appointed as principal director general of Press Information Bureau ?
A. Satyendra Prakash
B. Satyendra jain
C. Sitanshu Kar
D. K.S. Dhatwalia
Correct Answer: A
Explanation: The Press Information Bureau, commonly abbreviated as PIB is a nodal agency of the Government of India under Ministry of Information and Broadcasting. Based in National Media Centre, New Delhi. Press Information Bureau disseminates information to print, electronic and web media on government plans, policies, programme initiatives and achievements. PIB was formed in 1919 and is headquartered at New Delhi. The head of PIB is also the Official Spokesperson of the Government of India and holds the rank of Principal Director General (Special Secretary equivalent).

Daily Current Affairs MCQs: Important PDFs

Current affairs PDFGovernment Schemes PDFBanking GA PDF
Indian Polity PDFIndian History PDFStatic GK

Related

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related